הטרדה מינית – איך פועלים במקרה כזה?

בעקבות מגמות פמיניסטיות שונות המודעות להטרדות מיניות בסביבה הכללית ובסביבת העבודה בפרט עולה יותר ויותר.

התופעה המבורכת מובילה לכך שבטווח הארוך יותר ויותר נשים ירגישו בנוח במרחב ולא יוטרדו מינית.

ככל שהמקרים מתרבים – עולות יותר שאלות פרקטיות הקשורות באופן הניהול וההתמודדות עם סיטואציות שבהן ישנה הטרדה מינית.

מה עושים? למי פונים? מה ניתן להשיג בכל דרך פעולה? ועוד שאלות רבות שהתשובה אליהן קריטית למי שבוחרת לפעול לאחר שהוטרדה מינית.

כמובן, שישנם סוגים רבים של הטרדות מיניות, מטבע הדברים חלקם חמורים יותר וחמורים פחות ולכן השימוש בערוצים המשפטיים העומדים לצד המוטרדים יכולים להיות שונים בתוצאות שהם ישיגו – בהתאם לחומרת המקרה.

 

הבהירי כשלא נוח לך

כאשר מדובר על הטרדות מיניות, והעניין הזה רלוונטי במיוחד למקום העבודה ככל שאין יחסי מרות, ככל שאת מבהירה שאמירה מסוימת אינה במקום ואף מטרידה אותך – ככל שחוזרים באמירות מן הסוג הזה ללא ספק מדובר בהטרדה מינית.

כמובן, שמלבד תפקידה של ההברה בתור סימן להטרדה מינית – אם תאמרי שלא נעים לך, סביר שההטרדות תיפסקנה ואז אין צורך להמשיך ולטפל באותו המקרה. ככל שישנם יחסי מרות או יחסים מיוחדים אחרים (למשל של מטפל ומטופל) אין צורך בהבהרה מן הסוג הזה על מנת שיהיה מדובר בהטרדה מינית.

 

תביעה אזרחית

האפשרות הראשונה לטיפול בהטרדות מיניות היא באמצעות המשפט האזרחי – משפט שבו המוטרדת תובעת את המטריד בדרישת פיצויים. המנגנון להגשת תביעות מן הסוג הזה מוסדר בחוק למניעת הטרדה מינית ובהתאם קובע את סכום הפיצויים שניתן לקבל במידה והייתה הטרדה מינית.

ישנם שני סוגים של פיצויים שניתן לקבל, האחד הוא פיצויים ללא הוכחת נזק – גם אם לא היה נזק ניתן יהיה לקבל את הפיצויים האלו שהתקרה שלו היא מאה ועשרים אלף שקלים. סכום גדול מאוד ביחס לתביעה לא הוכחת נזק.

לעומת זאת, ככל שישנה הוכחת נזק, למשל – צורך בטיפולים פסיכולוגיים, פיטורין ממקום העבודה, התנכלויות ברשתות החברתיות או כל נזק אחר, ניתן כמובן לתבוע בעבור הנזקים האלו – אשר יכולים לעבור את התקרה המדוברת. למידע נוסף, כנסו לאתר https://www.dw-law.co.il

 

הליכים פליליים

מלבד האפשרות לקבל פיצויים באמצעות המשפט הפלילי, הטרדה מינית היא עבירה פלילית אשר העונש המקסימלי עליה (בתלות בנסיבות השונות) יכול להגיע גם לארבע שנים לפי סעיף 5 (ג) לחוק מניעת הטרדות מיניות.

גם כאן, מדובר על עונש חמור יחסית (כאשר בנסיבות מחמירות יכול להיות שההטרדה המינית עולה גם על מעשים פליליים אחרים כמו תקיפה מינית, התנכלות, פגיעה בפרטיות וכיוצא באלו) שניתן לדרוש את הפתיחה בחקירה פלילית אודותיו.

 

סיכום

הטרדה מינית היא דבר חמור מאוד אשר לך בתור מוטרדת ישנם כלים מסוימים לפעול במסגרתם. ראשית, הבהירי כשלא נוח לך. לאחר מכן, ניתן לפתוח בתביעה אזרחית או פלילית כנגד המטריד.

 

ספרים ופטיש

אולי תאהבו גם את: