כמה דגשים חשובים על מזונות ילדים :
- מזונות ילדים הם הזכות של הילד ולא של ההורה, מכאן כי כל החלטה בנוגע למזונות אותם משלמים הם לפני הכל צריכים להתחשב בטובת הילד וצרכיו, עוד לפני רצונותיו של ההורה המגדל את הילד.
- החוק בישראל מחייב כל הורה לשאת בצרכי המחייה הבסיסים של ילדיו ולהעניק כל מה דרוש להם בכדי להתקיים באופן בסיסי, גם אם התא משפחתי מתפרק ובני הזוג בוחרים להתגרש.
- אם בני זוג בחרו להתגרש, ההורה אצלו גרים הילדים יקבל את תשלום המזונות, תשלום המזונות ייקבע לפי מספר גורמים, העיקריים שבהם : גובה השכר של ההורים, זמני המשמרות ואם קיימים פערי שכר בין ההורים.
- גם אם ההורים החליטו והסכמיו ביניהם על תשלומי מזונות, אין להם תוקף, תשלום המזונות צריך לקבל תוקף של בית משפט.
מזונות ילדים – מי זכאי ומהו הדין החל על ההורים
מי שזכאי לקבל מזונות אלו הם ילדים מתחת לגיל 18 אשר אינם מקבלים את תשלומי המחייה שלהם מההורים שלהם עובר הצרכים הבסיסים.
בנוסף ישנו תיקון לחוק המחייב תשלום מזונות לילדים גם מעל גיל 18 באם הם נמצאים בשירות חובה בצבא או בשירות לאומי, במקרה זה גובה המוזנות יהיה מופחת מאשר היה עד אותו הגיל. מכאן כי תשלום המזונות יכול להימשך גם עד גיל 21.
הדין החל על ההורים במקרה של תשלום מזונות מתחלק לשני חלקים, כלומר ישנו הדין האזרחי והדין האישי.
הדין האישי בתשלום מזונות ילדים :
הדין האישי של תשלום המזונות עבור ילדים הינו הדין לפי העדה הדתית כלומר, הורה יהודי חייב בתשלום מזונות עבור ילדיו לפי הדין העברי.
הדין האזרחי – הדין האזרחי חל על כל מי שאינו יהודי, או מי שאינו זכאי להטבות תשלום המזונות לפי הדין האישי.
תביעה למזונות ילדים :
את התביעה למזונות ילדים נהוג לחשוב כי בדרך כלל הורה אחד מגיש כנגד השני, אך אין זה מדויק את התביעה יכול גם להגיש הילד כנגד ההורים באם הם אינם מספקים לו צרכי מחייתו הבסיסיים, מקרים בהם הורה מגיש תביעת מזונות כנגד הורה אחר, בהם בשמו של הילד ולא בשמם, אך היום קיימים לא מעט תקדימים המאלצים גם תשלום עבור הצרכים של ההורה ואלו מוצגים כצרכים אותם היה רגיל אליו ההורה הדורש את הפיצוי ובכדי לשמור על רמת החיים אליה הורגל הוא ראשי לדרוש זאת כחלק משתלום המזונות, לשמירה על הרמה אליה הורגל הילד ולספק לו את המשך קיומיים של אותם מותרות.
תביעת המזונות מוגשת לבית משפט לענייני משפחה, אך ישנם מקרים בהם המזונות נידונים בבית הדין הרבני וזאת כחלק מתהליך הגירושין, באם תהליך גירושין התחיל בבית הדין הרבני, יכולים בני הזוג לקבוע כי גם הליך המזונות ידון בבית הרבני, או שנושא המזונות יעבור להמשך טיפול בבית דין לענייני משפחה.
הערה : אין לראות במאמר זה ייעוץ משפטי כלשהו, בכדי לקבל ייעוץ מקצועי ומדויק בתחום מזונות ילדים, מומלץ להיוועץ באדם מקצועי כמו עורך דין לענייני משפחה הבקיא בסוגיות המשפטיות שייתן חוות דעתו המקצועית.