סביר להניח ששמעתם לא פעם על הכתובה, המסמך המשפטי היהודי שניתן לכלה במעמד החופה, אך לא בטוח שיצא לכם להכיר בה מקרוב. אם כך, כדאי שתישארו כאן ותגלו מהי הכתובה? מה המשמעות שלה? ואילו פרטים טכניים צריכים לבוא לידי ביטוי בעת עריכתה?
נעים להכיר – כתובה
נפתח את המדריך בהסבר קצר אודות הכתובה, המסמך שעליו הבעל חותם בטקס החתונה. הפרטים שמופיעים בכתובה מובילים להתחייבות של החתן בנוגע לבת זוגתו. נוהג זה בא לידי ביטוי, כדי להפחית את הסיכוי לגירושין מצדו של הבעל שיחליט לעשות זאת, מבלי להקדיש לנושא מחשבה רבה.
שכן, הוא צפוי לחתום על הכתובה ולנקוב בה את סכום הכסף שיצטרך לשלם לבת הזוג במידה ואלה יחליטו להתגרש בשלב מאוחר יותר. חשוב לציין שהחתימה נעשית טרם החופה, בזמן שהחתן יושב כשלצידו הנוכחים הבאים:
- רב
- 2 עדים
יש הסוברים כי מדובר במסמך סמלי בלבד שמטרתו לשקף את הרעיון שהוצג לעיל (כלומר, למנוע הליך גירושין מהיר שמתבצע ללא מחשבה מוקדמת).
כתובה = התחייבות
הגיע הזמן לנפץ את המיתוס שהוצג לעיל. שכן, החתימה על הכתובה מהווה התחייבות לכל דבר ועניין (ממש כמו חתימה על חוזה). לכן, החתן צריך לדעת מראש שזו עשויה לשנות את חייו בהמשך. הרי אם חייו יעלו על שרטון, ותהיה החלטה להתגרש, הוא עשוי להתמודד עם תביעת כתובה מצד האישה.
משמעות הכתובה
לכתובה יש משמעות נרחבת שכוללת תחתיה 2 מטרות שונות:
- הבטחת קשר הנישואין: החתימה על הכתובה מבטיחה את קשר הנישואין בין הבעל לאישה. לכן, בעל שרוצה להתגרש מבלי שיש בידיו עילה מוכחת, עתיד לשלם את הסכום שמופיע בכתובה
- דאגה לאישה שהתאלמנה: מי שבעלה נפטר, יכולה לדאוג לביטחונה הכלכלי. שכן, יש באפשרותה לתבוע את הכתובה מעיזבון בעלה
הפרטים הטכניים שאסור לפספס
הבטחנו שנציג בפניכם את הפרטים הטכניים שאסור לפספס בכל הנוגע לכתיבת הכתובה. זה הזמן לגלות שתצטרכו לחתום עליה כשיש לצידכם 2 עדים כשרים. לצד זאת, עליכם למסור את הכתובה לכלה שתפקיד אותה אצל הוריה עד לתום הטקס.
בעת ההגעה לביתה, עליה לשמור את הכתובה היטב, כדי שזו לא תלך לאיבוד. חשוב לציין שחובת השמירה מוטלת אך ורק על הכלה (אל דאגה, יש עותק של הכתובה שמופיע במשרדי הרבנות. שכן, קרו מקרים בעבר שהובילו לשמירת עותקי הכתובות).
לסיכום
לכתובה יש הרבה משמעויות שנוגעות לחתן והכלה כאחד. בשלב זה אתם מכירים בהן מקרוב, כך שנותר לכם רק לחתום על הכתובה בהתאם לכללים שהוצגו לעיל. זכרו – החתימה על הכתובה מוטלת על הגבר, בעוד חובת שמירתה באופן תקין (לאורך השנים) מוטלת על האישה. קחו את האחריות שניתנה לכם ותשתמשו בזכויות שמגיעות לכם על פי הקבוע בדין ובחוק.